Tässä on kuva Helsingin Vanhan kirkon uruista.

Häämarsseja ja häälauluja

Yhtenä kirkkohäiden tunnusmerkkinä pidetään uruilla soitettavia häämarsseja. Suosituimpien häämarssien melodioista on tullut jopa häiden tunnistettavimpia symboleja. Kirkkohäissä esitetään myös muuta musiikkia, kuten virsiä, jotka muutenkin kuuluvat kirkollisiin tilaisuuksiin. Olen myös kuullut vihkitilaisuuksissa hienoja klassisen musiikin esityksiä, sekä ”mies ja kitara” -tyylisiä folk-kappaleita, jotka on saatettu säveltää varta vasten vihkimistä varten. Vihkimiset kirkossa voivat olla luonteeltaan kovinkin erilaisia, ja on hyvä, että musiikin suhteen voidaan tehdä sellaisia valintoja kuin parille itselleen sopii.

Kirkkokäsikirjan mukaan kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä tai avioliiton siunaamisessa tulisi olla ainakin yksi virsi tai vihkilaulu. Tyypillisesti kirkkohäissä toimituksen alussa ja lopussa on häämarssi tai muuta soitinmusiikkia. Virsi on mahdollinen myös näissä kohdissa. Häämarsseista Suomessa lienevät suosituimpia Toivo Kuulan ja Erkki Melartinin häämarssit, ulkomaisista säveltäjistä tunnistettavia ja kuuluisia häämarsseja ovat säveltäneet muun muassa Richard Wagner ja Felix Mendelssohn. Monet haluavat häämarssiksi teoksen, jonka häävieraat tunnistavat ja joka tuo mieleen nostalgisia muistoja aiemmistakin läheisten ihmisten häistä. Toiset taas haluavat yksilöllisempiä häämusiikkeja. Olen useampana kesänä nähnyt lehtijuttuja, jossa joku kirkon kanttori kertoo, millaisia musiikkitoiveita hääpareilla on. Osa kanttoreista vaikuttaa hyvinkin suopeilta hääparin erikoisemmillekin toiveille, ainakin jos niiden sovittaminen uruille onnistuu. Osa taas saattaa pitää elokuvien tunnusmusiikkeja tai pop-kappaleita joko vaikeina sovittaa uruille, tai sellaisena musiikkina, joka ei oikein sovi kirkkohäiden jumalanpalvelusluonteeseen. Toisaalta, eräät vanhoista häämarssiklassikoistakin on alun perin sävelletty esimerkiksi näytelmiä varten, ei jumalanpalvelusmusiikiksi. Itse haluan omissa häissäni pitää kiinni tietynlaisesta kirkollisesta arvokkuudesta, mutta toisaalta koen tärkeäksi, että hääpari saa itselleen sopivaa häämusiikkia, joka sopii juhlan iloiseen tunnelmaan.

Oman kokemukseni mukaan kanttorit yleensä tuntevat häämusiikkia hyvin ja neuvovat kyllä tarvittaessa musiikin valinnassa. Ovathan häät säännöllisin väliajoin kirkossa toistuva työtehtävä heille. Omien häittemme musiikin suunnittelussa apuna oli kanttorin lähettämä lista suosituista häämarsseista. Niitä kävimme läpi etsien kappaleita tietokoneella suoratoistopalveluista. Samaten häävirsiä voi etsiä internetin kautta.

Kirkkohäiden pituus vaihtelee paljon: niin sanotusti ”lyhyellä kaavalla” toteutetussa vihkimisessä aikaa voi kulua vain parisenkymmentä minuuttia. Morsiusmessu, johon on sisällytetty minimiä enemmän osia taas saattaa kestää jopa puolitoista tuntia. Musiikin määrällä voi vaikuttaa toimituksen kokonaiskestoon jonkin verran. Häävirret ja -laulut voivat tuoda yhteisöllisyyttä vihkitilaisuuteen, kun kaikki pääsevät niihin omalla äänellään osallistumaan. Toisaalta, jos häävieraat sattuvat olemaan tottumattomia yhdessä laulamiseen, voi olla parempi, ettei virsiä ole montaa. Pitämällä musiikit vain esimerkiksi alkuvirtenä ja loppumarssina, häistä saa kompaktin mittaiset.

Meidän vihkimisemme tulee olemaan morsiusmessu, ja siihen sisältyy alku- ja loppumusiikin lisäksi virsiä ja hengellisiä lauluja. Toisaalta olisi mukava saada vihkimiseen monta mukavaa musiikkikappaletta, toisaalta taas vihkimistä ei pitäisi suunnitella kohtuuttoman pitkäksi. Osa musiikkinumeroista voidaan esittää myös vihkimisen jälkeisessä hääjuhlassa, jos ne onnistuvat ilman kanttoria. Aiomme häissämme huomioida myös ulkomailta saapuvat häävieraamme niin, että osa vihkitilaisuuden lauluista on englanninkielisiä. Onneksemme luterilainen kirkko on juuri saanut valmiiksi virsikirjan lisävihon. Hiljattain painosta tullut lisävihko sisältää nimittäin useita virsiä, joita voidaan laulaa myös englannin kielellä. On tärkeää, että myös ulkomaalaiset vieraat voivat osallistua niin, että vihkimisessä on myös englanninkielisiä osioita, jotka he ymmärtävät.

Musiikkivalinnat häissä voivat olla melko tunneherkkä asia. Onneksi olemme hääparin kesken löytäneet häihimme sellaisia kappaleita, joihin kumpikin on tyytyväinen. Musiikin miettiminen ja erilaisten vaihtoehtojen kuunteleminen on tuntunut mukavalta yhteiseltä tekemiseltä.

Related Posts