Miehen puvussa häihin

Minua on oikeastaan aina ahdistanut hieman ajatus etiketin mukaisesta pukeutumisesta. Viihdyn puku päällä lähinnä vain sellaisissa työtilanteissa, joissa puvun käyttö kuuluu väistämättä asiaan. Sen sijaan juhlatilaisuuksissa puvun käyttö on tuntunut hieman vieraalta. Minulla ei ole vaikeuksia pukeutua ”smart casual” -tyyliin tai hieman arkivaatetusta paremmin, mutta puku kravatteineen ei ole koskaan tuntunut oikein omalta jutultani. Tummiin pukuihin on itselläni liittynyt mielikuva, että puku tavallaan vähentää pukeutujan yksilöllisyyttä ja omaa luonnetta.

Häissä on mahdollista pukeutua niin monella tavalla kuin on naimisiinmenijöitäkin. Avioliittoon vihkimisessä on kuitenkin kaksi osapuolta, ja toisen osapuolen pukeutuminen helposti vaikuttaa myös toiseen. Meidän tapauksessamme morsiamella oli huomattavasti sulhasta aiemmin tiedossa oma hääpukunsa. Morsiamen puku on juhlava, muttei perinteinen valkoinen hääpuku. Se, ettei morsiamen puku ole perinteisimmästä päästä, antaa myös sulhaselle enemmän liikkumavaraa omassa pukeutumisessaan. Puolison mieltymykset ja näkemykset kuitenkin vaikuttivat siihen, mihin pukuvalintaan päädyin. Arkivaatteissa tai edes vähän arkivaatteita paremmissa käyttövaatteissani ei mielestäni ollut asiaa alttarille. Puolison kanssa asia tuumattuamme päädyimme siihen, että myöskään tumma pukuni hieman huonosti sopivine kauluspaitoineen ei olisi riittävän tyylikäs valinta. Koska en halua ostaa uusia juhlavaatteita (joiden sopivuudesta esimerkiksi kolmen vuoden päästä ei olisi edes takeita), päädyimme yhteistuumin siihen, että vuokraan hääpuvun. Helsingissä on monia pukuvuokraamoja, mutta niiden hinnat ovat suunnilleen samoja, ainakin pikaisen selvittelyn perusteella.

 

Kuvassa on Anssi saketti päällä sivusta kuvattuna.

Perinteisesti monet miehet ovat käyttäneet häissä frakkia. Frakki tuntuu kuitenkin itsestäni hieman jäykältä valinnalta. Se ei myöskään imartele oikein miestä, joka ei ole muodoiltaan hoikka. Frakin vaihtoehtoja hääjuhlissa ovat esimerkiksi saketti ja bonjour-puku. Päädyin bestmanin kanssa käydyn keskustelun pohjalta siihen, että saketti olisi oma valintani. Saketti on Suomessa melko suosittu miesten hääpuku. Se on päiväpuku, jota perinteisesti on käytetty juhlissa ennen kello kuutta illalla. Saketissa on tumma hännystakki, joka on leikkaukseltaan frakkia pyöreämpi. Sen kanssa käytetään valkoista kauluspaitaa ja liiviä, jonka väri minun tapauksessani on valkoinen. Halusin kokonaisuuteeni mahdollisimman pienen määrän värejä. Solmio minulla on tumma. Olen pitkään toivonut tilaisuutta, jossa voisin pitää kiiltäviä lakeerikenkiä. Häissä saketin kanssa minulla tarjoutuu siihen tilaisuus. Ehkä ajatus komeassa puvussa olemisesta tuntuu sittenkin hyvältä, kun on kerran hääpäivä, ainutkertainen juhlapäivä.

 

Kuvassa on lähikuva saketin etuosasta.

Related Posts