Kuvassa sinisorsia sulassa paikassa Helsingin Pikku-Huopalahdessa. Ympärillä talvinen maisema.

Kaikki saavat tulla

Häihin tulee monenlaisia hääparille rakkaita ihmisiä vieraaksi. Meidän tapauksessamme vieraiden määrä vihkitilaisuudessa oli reilusti yli sadan. Mietimme hääjärjestelyjä tehdessämme kovasti, miten morsiusmessustamme ja juhlastamme saataisiin mukava tapahtuma kaikille kutsutuille.  Häihimme kutsuttiin joukko ihmisiä, jotka eivät puhu suomea ja joista osa asui ulkomailla. Halusimme huomioida tämän morsiusmessussamme siten, että se sisälsi laulua ja rukousta myös englanniksi ja ruotsiksi. Halusimme myös, että häämusiikistamme osa olisi tunnistettavaa ulkomailta tuleville vieraille. Onneksemme virsikirjan tuoreessa lisävihkossa oli esimerksi tunnettuihin irlantilaisiin virsiin pohjautuvia säveliä. Tytti on asunut muutama vuosi sitten vähän aikaa Pohjois-Irlannissa, ja halusimme siitäkin syystä häihimme hieman irlantilaista väriä. Ulkomailta tulleille vieraille myöskään suomalainen liturginen perinne ei ollut tuttu, mutta jotkin kansainvälisesti tunnetut virsimelodiat voivat sellaisia kuitenkin olla.

Monille häävieraillemme morsiusmessu ei ollut ennestään kovin tuttu. Teimme häävieraita varten käsiohjelman jossa koetimme mahdollisimman selkeästi kertoa, mitä vihkitoimituksessa tapahtuu milloinkin. Vaikka halusimmekin juhlallisen vihkitoimituksen ja nimenomaan morsiusmessun, joka on ”lyhyen kaavan” vihkimistä pidempi, halusimme, että kokemus häistä olisi kaikille vieraille mukava, myös niille, joille kirkossa käyminen yleisesti saattaisi tuntua vieraalta. Tavoittenamme oli, että myös ei-kristityille häämme olisivat mahdollisimman viihtyisä juhla. Tällaisiin asioihin voi vaikuttaa esimerkiksi keskustelemalla vihkipapin kanssa saarnan sisällöstä.  Pidimme tärkeänä häittemme esteettömyyttä. Meilahden kirkon pääovi ei ole katutasossa, mutta pihaan pääsi ramppia pitkin. Kirkkosali on kirkon eteisen ja seurakuntasalin kanssa samassa tasossa. Kirkkosalissa alttarialue on valitettavasti muuta kirkkosalia korkeammalla, eikä turvallista ramppia ole – ramppi on reunaton ja kaiteeton, siirrettävä luiska, joka oli niin jyrkkä, että häiden lapsivieraat laskivat siinä liukumäkeä morsiusmessun ajan. Tämä asetti suurimman esteen pyörätuolin käyttäjille. Halusimme myös, että mahdollisimman suuri osa juhlan tapahtumista olisi näkövammaisten henkilöiden saavutettavissa. Lähetimme häihin osallistuville näkövammaisille ohjelmalehtisen ennakkoon sähköisessä muodossa.

Häihimme osallistui monia lapsiperheitä. Tämä oli meille erityinen ilo. Lasten läsnäolo vihkitilanteessa vähensi jännitystäni ja teki tunnelmasta välittömän. Meilahden kirkossa on jumalanpalveluksissa yleisestikin kirkkosalissa lasten leikkipaikka. Tätä saivat käyttää myös häihimme tulleet lapset. Lapset osallistuivat myös kolehdin keräämiseen vanhempiensa avustamana. Pienet lapset saivat myös kuljeskella kirkossa vihkimisen ajan. Lasten läsnäolosta oltiin yleisesti ilahtuneita. Vihkiseremonian jälkeisessä juhlassa myös oli lapsille varattu erillinen tila piirtämistä ja leluilla leikkimistä varten. Lapset tosin viihtyivät juhlassa myös melko hyvin vanhempiensa seurassa pöydässä.

Related Posts