Tervetuloa häämatkalle!

Häämatkamme, siis matkamme kohti hääjuhlapäivää, alkaa julkisena tästä. Toki vieraslistaa on sorvattu, sopivaa vihkikirkkoa ja juhlapaikkaa valittu ja kaason ja bestmanin kanssa istuttu alas jo aikaisemmin, mutta tämä kaikki on tapahtunut pitkälti kotimme seinien suojassa. Samalla, kun tallennamme matkaamme itsellemme, toivomme tämän blogin herättävän ajatuksia ja olevan avuksi myös muille häitään suunnitteleville pareille. Blogin nimi, Suo meidän yhteen juurtua, on virsikirjan häävirrestä 238. Siihen tiivistyy mielestämme hyvin se, mitä ajattelemme avioliitosta ja tästä kitukasvuisesta, arkisesta rakkaudesta: olemme vasta alussa.

haltiala 2015

Anssi on 32-vuotias teologian opiskelija, joka on asunut koko ikänsä Helsingissä. Hänen harrastuksiinsa kuuluu opiskelun ja kirkollisten aktiviteettien lisäksi musiikki eri muodoissaan, kirjallisuus ja lenkkeily sekä lähiluonnon tarkkailu. Anssi arvostaa kiireetöntä ja pohdiskelulle tilaa antavaa elämäntyyliä. Hyvälaatuisen teen nauttimiselle ja levyaarteiden kuuntelulle pitää aina olla aikaa.

Tytti on alun perin keskisuomalainen, 29-vuotias teologian ja tuotantotalouden opiskelija, jonka arkea rytmittää opinnäytetöiden kirjoittamisen lisäksi satunnaisia palkkatöitä, käsitöitä, leipomista ja ystävien seuraa. Väri sekä visuaalisuus, kekseliäisyys ja ekologisuus näkyvät toivottavasti hyvällä tavalla paitsi arjessa, myös hääjärjestelyissä. Insinöörimäinen vuokaavioajattelu, pullonkaulojen havainnointi ja kokonaisuuden aikatauluttaminen lienevät tässä hääprojektissa Tytin tontilla.

Tapasimme kesällä 2014 ensin yhteisen ystävän juhannusjuhlassa ja sen jälkeen Helsinki Pride -kulkueessa. Räntäsateinen kesäkuu huipentui ensimmäiseen hellepäivään Priden päätöspiknikillä. Pian piknikin jälkeen Tytti suuntasi kesäksi Afrikkaan töihin. Afrikan talvisia pakkasiltoja ja Suomen ennätyshelteitä vietettiin Skypessä tutustuen – voimme suositella! Kahdessa kuukaudessa ehtii puhua jotakuinkin kaikesta mahdollisesta! Suomeen paluun kanssa samaan viikonloppuun osui Anssin muutto asunnosta toiseen ja se, mikä ei videopuheluissa ollut toisesta tullut tutuksi, paljastui muuttoapulaisena toimiessa. Vuoden seurustelun jälkeen Anssi kosi Tyttiä lomamatkalla Pohjois-Irlannissa elokuussa 2015. Kahden aikuisen ihmisen seurustelu on alusta alkaen ollut melko vakavaa, ja avointa keskustelua on käyty muun muassa avioliitosta ja perheen perustamisesta.

Häitämme juhlitaan syyskuussa 2016. Valmistelut etenevät pikku spurteissa, sillä välillä häiden suunnittelu tuntuu täydeltä työltä ja toisinaan uusia, toteuttamiskelpoisia ideoita tulee mieleen varsin vaivatta. Häidemme yhtälö on saanut huvittuneen epäuskoisen vastaanoton tuttavapiirissä: sadan hengen häät Helsingissä alle 3000 eurolla. Kutsuja lähtee kolmelle mantereelle ja kutsuttavien joukossa on kahdeksan kirkkokuntaa sekä liuta uskonnottomia ja koko kirjo pastoreista heihin, jotka ovat istuneet kirkonpenkissä viimeksi 15 vuotta sitten sukulaislasten rippijuhlissa. Paljon olemmekin pohtineet sitä, miten rakentaa juhla, joka on toisaalta meidän juhlamme ja meidän näköisemme, mutta toisaalta perheidemme ja ystäväpiiriemme yhteinen juhla, jossa kaikki voisivat tuntea olonsa kotoisaksi ja rennoksi. Tämä blogi tulee kulkemaan kanssamme paitsi konkreettisissa häävalmisteluissa musiikkivalintoineen ja ruokatarjoiluineen, myös pohdinnoissa siitä, miksi kirkollinen avioliitto on meille tärkeä.

Kesä vie meidät eri puolille Suomea. Anssin työt ovat idässä ja Tytin työt lännessä ja pohjoisessa, joten toiveissamme on, että suurin osa suunnittelusta olisi tehty jo ennen kesää ja kesätöiden jälkeisen kuukauden aikana jäljellä olisi enää vain käytännön järjestelyjä ja viimeistelyä. Tervetuloa mukaan – edessä on varmasti vaiheikas häämatka ennen häitä!